header_home_small_08.jpg

Project resultaten

Genetica, cardiologie, genealogie en kunst gaan in verbinding ...


Cardiologisch-genetisch onderzoek: genmutatie zorgt voor hartritmestoornis bij Limburgse families.

Het betreft hier een cardiologisch-genetisch probleem, waarmee een grote groep te maken heeft. Het is dan ook het idee van kunstenaar Claudia Volders om vanaf een vroeg stadium bij dit proces betrokken te zijn, om vanuit de creatieve, artistieke hoek dit onderzoek en proces via kunst aan een breder publiek visueel te maken. Het is geen betere tijd dan nú om een brug te slaan tussen wetenschap en kunst om zodoende wetenschappelijk lastig te begrijpen kennis toegankelijk te maken voor het publiek. Want dit publiek wil wetenschap zó graag begrijpen. Het publiek wil graag ervaren via de emotie wat wetenschap doet in hun eigen leven. Hier vindt een verbinding plaats tussen IQ en EQ.

Lees uitgebreid….

 

De huidige ingewikkelde middelen om onderzoek op cardiologisch-genetisch gebied te doen, zijn een gevolg van jarenlange ontwikkelingen. Veel wetenschappelijke onderzoeken die tegenwoordig gedaan worden, zijn van zo'n gedetailleerde aard, dat alleen de directe collega’s het jargon nog begrijpen. Een begrijpelijke vertaalslag gericht op de maatschappij van baanbrekende wetenschappelijke resultaten is een wens voor de wetenschapper én een uitdaging voor de kunstenaar. In onderstaande een project waarbij kunst deze vertaalslag maakt.

In het AZM (Academisch Ziekenhuis Maastricht) wordt onderzoek gedaan naar een hartritmestoornis, verkregen door een genmutatie, waarbij de foundermutatie teruggaat naar 1600. Een complex onderzoek, daar veel mensen, uit meerdere generaties een hartprobleem kunnen krijgen / hebben (gehad), wanneer zij drager zijn van deze genmutatie. Cardiologen Paul Volders en Rachel ter Bekke staan op een punt, waarbij duidelijk wordt wat het probleem is, maar dat het nog een tijd zal duren voordat ze antwoord krijgen op de vraag: hoe komt het dat een helft van deze dragers het ene hartstoornisprobleem heeft, en de andere helft met dezelfde genmutatie een ander hartritmestoornisprobleem heeft. Het zal een onderzoek worden, dat te vergelijken is met het zoeken naar een speld in de hooiberg. Heel intensief dus.

Luister ook naar nos nieuws van 15 juni 2013:  http://nos.nl/audio/518571-genfout-ontdekt-bij-zuidlimburgse-families.html

Het is een cardiologisch-genetisch probleem, waarmee een grote groep te maken heeft. Het is dan ook het idee van kunstenaar Claudia Volders om vanaf een vroeg stadium bij dit proces betrokken te zijn, omdat vanuit de creatieve, artistieke hoek dit onderzoek en proces via kunst aan een breder publiek zichtbaar te maken. Nú om een brug te slaan tussen wetenschap en kunst om zodoende de wetenschappelijk lastig te begrijpen kennis toegankelijk te maken voor het publiek . Want dit publiek wil wetenschap zó graag begrijpen. Het publiek wil graag ervaren via de emotie wat wetenschap doet in hun leven.

Hier vindt een verbinding plaats tussen IQ en EQ. Wetenschappers die een talent hebben in communiceren, maken reeds gebruik van de verbinding tussen kennis en emotie. Het zal voor wetenschappers een aanvulling zijn, wanneer kunst hen helpt bij het visualiseren van de brug tussen IQ en EQ.  

Aantekeningen Cardiologie

Claudia Volders werkt aan een serie schilderijen, waarbij zij gebruik maakt van attributen uit dit cardiologisch onderzoek. In een expositie die gepland staat bij poli cardiologie van het AZM, komt centraal een schilderij te hangen van 150 x 150 cm, waarbij men kan gaan twijfelen of dit schilderij een uidrukking is van de macro-kosmos of van de micro-kosmos. Claudia Volders is bewust dat dit dna-onderzoek gericht is op het micro-kosmische, maar wanneer men als leek naar het hart kijkt, een hart dat gekoppeld is aan liefde dit schilderij ook een macro-kosmische uitstraling heeft. Door deze visuele artistieke vertaalslag te maken, verbindt Claudia Volders dit onderzoek met de komende tijd.

Uit dit schilderij komen 10 bollen (een tienhoek verbeeldt de dwarsdoorsnee van een dna-streng), vastgemaakt aan uittrekbare armen, die weg te draaien zijn. Iedere bol is een deel van het onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan een bol waarin een usb–stick zit, met alle onderzoeksresultaten. In een andere bol zit het stamboomonderzoek van de genealoog. Weer een andere bol is gevuld met trefwoorden. Een opdracht die Claudia Volders gegeven heeft aan cardiologe Rachel ter Bekke om iedere dag een trefwoord op te schrijven dat betrekking heeft op het onderzoek. Nog een bol is bestemd om grond in te doen, genomen bij de plek waar het huis heeft gestaan van de stamouders, waarbij de eerste mutatie heeft plaatsgevonden. Zo geeft iedere bol een deel van informatie. De som van deze informatiebollen zal er voor zorgen dat (met uitleg) het publiek een bredere kijk krijgt op dit geweldige onderzoek, wat zeker internationale bekendheid gaat krijgen.

Andere schilderijen, geïnspireerd door dit onderzoek, hebben eenieder een functie om visualisatie aan dit onderzoek te geven.

Claudia Volders heeft de huidige crisis gebruikt als een positieve inspiratiebron. Kunst heeft veel meer te bieden, dan alleen een mooi plaatje aan een lege muur. Kunst is een communicatiemiddel. Kunst kan gebruikt worden als een verbindingsmiddel tussen kennis en emotie. Nu is het de tijd om de synergie te gebruiken tussen kunst en wetenschap. Steeds meer mensen (en ook wetenschappers) worden zich daar bewust van.

 

 

Audio Visuele Presentaties


 

Kunstfilm 'Kunst en Audio in een samenspel'